A STANDOUT SUCCESS IN SO MANY WAYS

ROPEMAKER

British Land Company PLC asked us to design a different kind of office space. They wanted it to be inspiring, sustainable and impressive. And above anything, they wanted commercial success from day one.

Arup Associates; Ropemaker Place Sustainability Diagrams

Sustainable percentages © Arup Associates 

Arup Associates; Ropemaker Place Terrace View

Terrace view © Arup Associates 

...INSPIRING, SUSTAINABLE
AND
IMPRESSIVE.

.. 

ROPEMAKER

HITTING THE GROUND RUNNING

Using the existing foundations, our team of architects and engineers got the project moving quickly. They designed the building as a simplified Chinese puzzle, with six large-scale interlocking cubic forms that rise up as a series of garden terraces.

We collaborated with light sculptors and artists right from the beginning of the project too, helping to shape what would become a unique space in the City of London, on the inside and out.

Video showing construction sequence © The British Land Company Plc 

Arup Associates; Ropemaker Place Interlocking Cube Forms

Interlocking cubic forms © Arup Associates 

Arup Associates; Ropemaker Place Architectural Sketch

Artistic sketch © Arup Associates 

 “Its ability to help occupiers reduce both operational costs and their environmental impact is combined with a great range of floor-plates and a high level of specification to meet operational needs.”

PAUL BURGESS, HEAD OF LONDON LEASING AT BRITISH LAND

ROPEMAKER

BEAUTIFUL, COMMERCIAL AND SUSTAINABLE

Glass buildings are rarely as sustainable as they are beautiful, but Ropemaker Place is the exception. Our team created a bespoke tilting system for the façade, which reduces the energy needed to cool by 27%. Bringing to bear our full range of skills resulted in an efficient, positive contribution to sustainable office futures.

Inside, we designed large, fully customisable office spaces with plenty of natural light, ideally suited to financial services clients. Away from their desks biodiverse roof terraces offer workers peaceful places to take time out, hold informal meetings or just feel part of the City.

Arup Associates; Ropemaker Place Biodiverse Roof Terraces

Biodiverse roof terraces offer workers peaceful places to time time out © Arup Associates 

Arup Associates; Ropemaker Place Section

Section through floor plates © Arup Associates 

Arup Associates; Ropemaker Place Tilted Facade Maximising Daylight While Minimizing Heating & Cooling Loads

Orientations of the tilted facade designs; maximizing daylighting while minimizing solar heat gain and cooling loads © Arup Associates 

ROPEMAKER

FITTING INTO THE CITYSCAPE

Positioned between Moorgate and Islington, Ropemaker Place is in the middle of two very different environments. Our design takes this into account – at the City side, the glass façade creates a grand entrance, while on the northern front, the peaceful gardens can be seen from miles around.

We also carefully considered the movement and position of the sun, creating facades with interesting reflections and shadows. And to minimise the appearance of the largest surfaces, we used protruding windows in an overlaid pattern to break up the space.

Arup Associates; Ropemaker Place Ariel View

Ariel View © Arup Associates 

Arup Associates; Ropemaker Place Entrance

Ropemaker entrance © Christian Richters 

Arup Associates; Ropemaker Place Facade

Photograph by James Ward © Arup Associates 

Arup Associates; Ropemaker Place View

Street view of Ropemaker © Christian Richters 

“A tour de force of high-quality design, innovative construction and super energy credentials puts Ropemaker Place at the forefront of urban office building for the future.”

JUDGE’S COMMENTS, BRITISH CONSTRUCTION INDUSTRY AWARDS

ROPEMAKER

THE CITY’S BEST-KEPT SECRET

Opened in 2009 at the height of one of the worst financial crises in living memory, all 55,000 square meters of Ropemaker Place were let on completion. Why? Because it’s a building that’s genuinely designed around people – the workers who use it everyday, the companies who rent the offices and the client who commissioned it.

Arup Associates; Ropemaker Place Interacting Stair Wall

Interacting stairwell for office workers © Arup Associates 

Arup Associates; Ropemaker Place Entrance

Entrance view © Christian Richters 

Arup Associates; Ropemaker Place Terrace View

Terrace view © Arup Associates  

Arup Associates; Ropemaker Place Entrance View

Entrance view © Christian Richters 

large, fully customisable office spaces with plenty of natural light

ROPEMAKER

Client: The British Land Company PLC
Architecture & Engineering: Arup Associates
Completion Date: May 2009
Arup Specialist: Facades, Fire
Sustainable Ratings: BREEAM Excellent, LEED Gold (pre-construction)

Ropemaker Place in numbers

21 Storey
83710 m2
27% reduced energy consumption for cooling, compared with a flat facade.
15 - 20% of buildings energy demand provided by on-site renewables.
24% of construction materials from recycled sources
33% Carbon reduction on building regulations

Awards

2011 World Architecture News, Shortlisted, Commercial Category
2010 British Construction Industry Awards, Major Building of the Year
Mitsubishi, Property Week Deal of the Year
2010 Association of Interior Specialists Awards, Gold Award, Interior Fitout Category
2010 World Architecture Awards, Shortlisted, Office Category