ZUIDAS, AMSTERDAM

ENTRANCE TO THE STATION © ARUP

CLIENT:
ZUIDAS DOK
LOCATION:
AMSTERDAM

This new international transport interchange, at the heart of a major urban regeneration and development project located to the south of Amsterdam’s centre, is a significant new transport-oriented development at the core of a new urban quarter. The concept of the station design has evolved over a period of a few years, originally articulated in the ‘Visie 2007’ documents and spearheaded by Zuidas Dok, the development agency for the city of Amsterdam. Arup has been client advisor to the developer, led the station design, and been lead designer for the whole development over three stages from 2007 to 2011. Separately, Arup has been appointed in an ongoing role as client adviser for urban strategy, design, and master planning.

The interchange has been designed to accommodate both high speed and traditional rail services, as well as the metro, local trams, taxis, cars, buses, bicycles and of course pedestrians. Of paramount importance to the client was the need for the proposed station to integrate into the surrounding urban and retail context, acting as a catalyst for the regeneration of the area, incorporating extensive air- rights developments. Our station design was based upon the premise that the Zuidas area should offer a world-class location for working and living, with the station as a key contributor to that success. The station design incorporates generous amounts of natural light, contributing to ease of way-finding and passenger orientation, and providing close integration with the urban realm, while retaining a unique, dynamic aesthetic

AERIAL VIEW © ARUP

MAIN CONCOURSE © ARUP